Appropå Welsh Partbred

Appropå Welsh Partbred...


...så skulle jag vilja berätta för er om ett litet (152 cm) halvblodssto, som gjort ett fantastiskt jobb i avelsboxen, med att producera många (13 st) riktigt duktiga avkommor. Alla med welshhingst som fader.


Dorisse föddes 1988. Hennes fader är den inte helt okända hingsten Ceylon 454. Moder till Dorisse är ett tidigare tävlingssto vid namn Diett. Morfar är fullblodshingsten Spring Fever xx.


Diett ägdes och tävlades av Margaretha Fridh och då Maggan och jag hade stall ihop och tävlade hoppning under samma tidsperiod, följde jag på nära håll Dietts avelskarriär, efter det att hon blivit sparkad på en has och inte längre kunde tävla.


Diett fick några föl hos Maggan innan hon såldes till Norrland. Bl a är också vår Malthé e. Mowgli, en son till henne. Honom fick jag i julklapp av min man Kenth 1989. Det kallar jag julklapp. Malthé har gått svår hoppning, men håller nu 19 år ung på att trappa ner.


Åter till syster Dorisse.

Som föl halkade hon på isen och fick en bäckenfraktur. Stor olycka! Två månader i box, men hon lärde sig otroligt snabbt att hon inte fick följa med de andra ut.

Vid efterkontroll på djursjukhus konstaterades att en liten förskjutning i bäckenet kvarstod och lite sned skulle hon bli och man rekommenderade att betäcka med en liten hingst, för att säkerställa fri passage ut.


När det var dags för betäckning föll valet "naturligtvis" på welshhingst, eftersom vi hade ett par härliga welsh sektion B i stallet och var helfrälsta på dessa ponnyer.


Valet blev den då "heta" Glansevin Gadabout. En härlig prestationshingst. Resultatet blev Diandra född 1992. Ett sto som redan som ettåring fick 27 p av 30 möjliga. Vid tre års ålder fick hon diplom med 42 poäng och blev BIS på ASRP Riks och deltog i Årets Ponny på Elmia.


Året efter, 1996, blev Diandra Res BIS och hade då Diannie e. Hällekis Timjan vid sidan, som blev Bästa Föl. Diannie fick senare också diplom och blev i sin första SM-start 4:a och tog guld i Lag SM i dressyr 2007.


Diandra (kat D) fick redan som sexåring Wild Card till Ponnyderbyt i dressyr och deltog samma år i sitt första SM.


Dorisse betäcktes ej om -92, men 1994 föddes Frans Jäger (kat C) e. Carolinas Foxglove, ytterligare en prestationsmatador. Frans blev gångartsetta på kvalitetsbedömning som fyraåring med bl a en 9:a på sin skritt (riden). Han har senare tävlat i alla disciplinerna med Msv A hoppning som högsta nivå och var med i finalen i GP ponny på Scandinavium 2004.


År 1995 föddes DeeDee (kat D) också hon e. C. Foxglove. Hon fick 41 p som tvååring, 39 p som treåring (pga oren gång). Gångartsetta på Kvalitetsbedömning. Hon har under senare år haft otroliga framgångar i utställningsringen, med t ex 41 p BIR 2005, 43 p BIS 2006, Champion WPB Riks 2006, 42 p BIR, Champion WPB Riks och 3:a Årets Ponny 2007. Hon har dessutom sista åren lämnat ett par föl e. Joelsbo Coulthard som blivit guldbelönade.


1996 gick Dorisse gall, men 1997 föddes Claudius e. Köhls Cidden, (prestation). Han är den enda avkomman som vuxit över ponnymått och blev ca 156 cm och är en mycket duktig allroundhäst.


Dream Cake (kat D) föddes 1998. En isabell e. The Hale Helios. Återigen valdes en dokumenterat bra prestationshingst. "Kakan" fick 39 p som treåring och såldes, efter att ha fölat som fyraåring, sedan som dressyrponny.


Ett stoföl igen blev det 1999, Delight e. The Hale Helios. Hon har tyvärr aldrig visats, men har trots lite sen start, sedan gått LA-klasser i dressyr med stor framgång. Nu är hon klar för FEI-klasser.


Daffodil(kat C) föddes 2000. C. Foxglove som fader igen. Daffodil fick diplom med 40 p, gjorde ett bra resultat på treårstest och har nu inlett sin tävlingskarriär.


C. Foxglove är far också till nästa avkomma Firefox. (kat C). Han var guldbelönad som föl och hade 48 p i gång och 46 p i hoppning på treårstest. Såld som tävlingsponny.


Doremi (kat D) föddes 2002. Hon är e. Karlsfälts Caruso. Även han en prestationshingst med dokumenterat bra avkommor.


Doremi hade 41 p som föl och 42 p och diplom som treåring. Även hon har gått treårstest med gott resultat. Hon fölade 2007.


Drizzle kom 2003. Även hon e. K. Caruso. Mycket gång igen och Drizzle fick smått fantastiska 51 p i gång och 50 p i hoppning på treårstest. Hon fick 39 p på premiering.


Nästa fadershingst blev Joelsbo Coulthard och Joelsbo Delicious (kat D) hör till hans första årskull födda 2004. Hon hade 40 p och var Res. BIR 2005, Res. BIR igen 2006. Premierad med 42 p 2007, då hon också var Res. BIR igen, som vanligt steget efter storasyster DeeDee. 2007 blev dock DeeDee besegrad av Delicious vid ett tillfälle.


Coulthard är även far till Joelsbo Dewdrop (kat D) född 2005. Visad endast en gång som ettåring, då hon blev BIR.


Samma fader har också 2006 års föl, en hingst Joelsbo Clinton (kat D). Han finns på den större ön i öster och ryktet går att han sparas för att förhoppningsvis komma fram till visning vid lämpligt tillfälle.


Dessvärre kastade Dorisse 2007, men är återigen dräktig med Coulthard och vi håller tummarna för att det ska gå bra med detta fjortonde föl.


Dorisse blev ELIT-premierad 2004 och hon är fortfarande otroligt pigg och vid god vigör. Hon fyller 2008 hela 20 år. En ganska hög ålder för ett halvblod, men vi hoppas att hon hänger med och kan ge oss ytterligare några fantastiska föl.


Lite komiskt i det hela är att Dorisse aldrig blivit högt bedömd själv. Visad som halvblod blev det 5 poäng för typen pga hennes ringa storlek. Visad som Ridponny blev det återigen 5 poäng för typ pga hennes halvblodstyp. Inte bra någonstans, men i avelsboxen har hon visat sin storhet.


Hon är verkligen STOR, lilla Dorisse.


Ingela Johansson, Joelsbo Stuteri


Skrivet 2007Tillbaka