50-50

50-50


Allt jämnar ut sig med tiden, säger många och det kanske stämmer, i de flesta fall. Jag har nu fött upp welshponnyer sedan 1988. I mycket liten skala i och för sig, men det ska ju egentligen inte ha någon betydelse. Får i snitt 2 föl/år.


Varför får jag nästan bara hingstföl???


Hur länge ska jag hålla på innan det jämnat ut sig???


Mitt första avelssto Eliselunds Chaméa fick 12 föl. 10 av dem hos mig. 7 hingstar och endast 3 ston. I och för sig en godkänd hingst av dem, Fleetfoot. Wärnanäs Dixie fick 6 föl, 3 av dem hos mig. 2 ston och 1 hingst. Bra utdelning där! Dreamabout har fått 2 föl = 2 hingstar.


Dazzle är ju bara helt omöjlig. På 8 födda föl, är det bara 1 (ett) sto, fast här har ju hingstarna varit rätt ok ändå och hittills är det 3 stycken i avel, varav 2 i Kvalitetsboken, Clic och Coulthard. Celmah fick hos oss 2 ston och 1 hingst. Sedan vi sålt henne har hon fått nästan bara ston, tror jag. Candrah gav oss 1 hingst.


Dorisse har ju fått en lång rad föl, 14 stycken hittills och det är 4 stycken med Joelsboprefix. Så länge jag bara var inblandad i hingstval till henne, blev det en fin blandning, men så fort hon övergick i min ägo var det kört. 2 ston började det så fint med, men sedan blev det 2 hingstar igen. Spännande att se vad nästa blir. Det vore något att spela på, men lågt odds gissar jag.


Någon har forskat och menar att hos människa och häst har man kunnat konstatera, Gott hull = Hankön på avkomman, Dåligt hull = Honkön. Antar att de hanliga behöver en bättre start på livet, för att klara sig, så om mamma då har gott hull betyder det att det är goda tider. Kanske har marginell påverkan, men dock bevisbar. Jag måste nog banta mina ston då kanske?


En bekant till mig som betäckt sina ston här ett antal gånger får BARA STOFÖL!

Hon säger att hon knappt vågar säga vad hon får, för då tror väl folk att hennes ston inte får någon mat. Jag sa skämtsamt till henne att: - Du tar ju alla stoföl. Det blir ju inga kvar till mig. Varje gång hon ringt för att berätta vad hon fått, skrattar hon högt i telefonen och det är klart att hon är glad. Jag är också glad för hennes skull. Tur inte alla har det som jag.


Varje gång ett föl föds här nu, tittar jag först på fölungen för att se om den ser feminin ut, men jag tycker för det mesta att det inte är riktigt så och för säkerhets skull lyfter jag på svansen och kollar och då finns det bara en utgång bak, som vanligt.


Vänder jag åt fel håll efter betäckningen, eller är det bara skrock? Vilket håll ska man vända åt? Är det någon som kan ge mig ett tips? Av 31 föl är det 21 hingstar och 10 ston! 68 % hingstar och 32 % ston.


Det är långt till 50 - 50 här.


Så ska det i längden jämna ut sig, skulle ju jag kunna se fram emot att bara få stoföl de närmsta åren nu. Spännande!


Vi jobbar vidare på saken och i år är två ston dräktiga, förhoppningsvis med stoföl.


Eftersom det varit knapert med stoföl, åkte jag 2004 till Wales, för att köpa mig ett stoföl och visst hittade jag mitt föl, men det var bara det att jag hittade en ... HINGST istället. Ingen hejdade mig, istället hejade alla på detta köp. Hingstar hade jag ju redan! Jag är nog galen. Köpet blev ju inte så tokigt ändå, eftersom det här "felköpet" som treåring blev Totalt Bästa Hingst på Kvalitetsboksvisningen, Cwrtycadno Meredydd.


Men nu då? Nu har jag i alla fall köpt mig ett stoföl, lilla Kållareds Zeta Jones.


Det man inte får, får man köpa och i denna lilla damen finns det blod, som jag i flera år tittat efter i Wales. Kanske kan köpet av henne göra så att det helt plötsligt börjar trilla in stoföl och att jag kanske hinner uppleva 50 - 50.


Skam den som ger sig!


Ingela Johansson, Joelsbo Stuteri


Skrivet 2008


Tillbaka